Daddis sjuust van zoute
Zout, het staat op menig tafel en geen enkele kruidenkastje staat ooit zonder. We weten dat zout een goede smaakmaker is, en bij overdadig gebruik lastig zo niet onmogelijk te verwijderen.
Ons diskriminieren nie
Er zijn verschillende ‘soorten’ zout, de meest bekende zijn de naturel en de jodium verrijkte zouten. Daar stopt het niet, los van zeezouten zijn er ook nog steenzouten, ofwel minerale zouten. Het zoutmerk Jozo heeft de traditionele zout in een blauw vaatje, de jodium verrijkte versie in een rood vaatje, en een minerale versie in een groen vaatje. Voor de luie strooiers is er ook nog een zwart vaatje ; zout met peper reeds toegevoegd, nooit meer misgrijpen, slechts één beweging. U roept maar, betalen doet u bij de kassa.
Een witte raaf
Een zout die u echter minder snel in de supermarkt zal aantreffen, laat staan in een vaatje, is het zogenoemde Engels Zout. Engels zout staat ook wel bekend onder de naam bitter-zout of Epsom-zout, naar een kuuroord in Engeland, waar mensen al sedert 1695 na een kuur in een dergelijk zouthoudend bad weer soepele gewrichten en spieren hadden.
Geheim dubbelleven
In de medische wereld is deze zout bekend als het uitermate laxerende magnesiumsulfaat. Het is zelfs zo laxerend, dat met de inname van circa 20gram een volwassen persoon binnen een drietal uur zijn darmen van begin tot einde leeg kan hebben. Ideaal dus voor het maken van röntgenfotos ten behoeve van darmonderzoek. Leg van te voren voldoende lectuur klaar, schakel telefoongeluid uit, controleer voorraad toiletpapier, en zetel u voor de rit zit van uw leven. Stond een luchtverfrisser ook op het lijstje…niet? sorry….was wel nodig namelijk.
Normale toepassing
Ook ideaal, en dan natuurlijk in kleine hoeveelheden gebruikt, als diëet zout. Gebruik het alsjeblieft met (kleine)mate, want los van de bittere smaak die overdadig gebruik aan je gerecht geeft ; ‘als je moet, dan moet je‘, er zal geen houden aan zijn.Tenzij u op het treintoilet kunt rekenen en tussen Eindhoven via Apeldoorn en Zwolle tot in Groningen een nieuw, bruin, spoor wilt trekken, rustig aan met strooien dus als u ook nog aansluitend moet reizen.
AKA, Also Known As
In de voedingsindustrie staat magnesiumsulfaat bekend onder e-nummer E518, en wordt deze vooral bij ingeblikte groenten toegevoegd ter versteviging. Echter gelukkig wel in zulke dosis dat er geen bijwerkingen zijn. 😛
Waar te koop
Niet gauw in de reguliere supermarkt te koop dus, maar eerder in de bio- reformwinkel en anders bij de apotheker. Een wat meer wetenschappelijke term voor Engels zout, of Epsom-zout zo je wilt, is dus Magnesiumsulfaat. Bij de apotheker kun je daar dan om een zakje (zeg 50gram) vragen.
Lekker kokkerellen
Zelf eens aan de slag met MgSO4 , buren uitnodigen voor een BBQ-they-won’t-forget, EVER ?
Een zakje van 50 gram is al een behoorlijke voorraad, en kost nog geen euro. Mocht een laxeermiddel als alternatief worden aangeboden, dan kunt u nog benoemen waarom u persé magnesiumsulfaat wilt hebben.
Magnesiumsulfaat kan namelijk ook gebruikt worden om accu’s die te diep ontladen zijn geweest weer een tweede kans te geven. Mogelijk een hoax, maar goed <jijbuis filmpje>.
Gebruiksmogelijkheden
– Meng de Epsom zout met reguliere zout, verhoudingen onbekend, 1-op-1 ?
– Pak een leeg zoutvaatje, of haal wat kleins bij de Blokker, en vul deze met Epsom zout
– Epsom zout heeft ook een toepassing bij het tuinieren
– (geparfumeerde) Epsom zout in bad heeft een positieve uitwerking voor uw spieren en gewrichten
Disclaimer:
Gebruik van deze informatie, en dan met name het product, is geheel te uwen eigen verantwoordelijkheid en laste. Hoewel grappig bedoelt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat u mensen onopgemerkt dergelijke stoffen toedient die een tweede leven hebben in de medische sector.