Afvallen, het valt niet mee. Tal van diëten, goed bedoelde adviezen en voornemens passeren de revue, maar probeer de wijzer van de weegschaal maar eens te overtuigen dat je echt je best doet.
“Je best doen heb ik niets aan, ik wil resultaten zien“, lijkt het kreng te zeggen, en zelfs de digitale weegschaal zwiept in het rood. Die resultaten blijven uit, althans, gaan niet zo snel als je zou wensen.
Een beproefde methode is het benaderen van een probleem van twee kanten. In dit geval wil je van je overtollige buikvet af, en denk je aan afvallen door meer te bewegen of afvallen door minder te eten, of in elk geval, ‘bewuster’ te eten, want het wortelknagen proberen we te voorkomen.
Wat dacht je van meer bewegen en bewuster eten.Op zo’n moment benaderen we het probleem van twee kanten, hoewel de oplossing wel simpeler klinkt dan in de praktijk is.
Elders gelezen:
‘verbrand 400 kCal meer per dag dan normaal, en eet 600 kCal minder per dag dan normaal.’ Iedereen kan uitrekenen dat je zo in totaal 1000kCal meer per dag verbruikt. Gegeven dat wanneer je 500kCal per dag, 3500kCal per week meer verbrand, je een halve kilo per week laat afvallen, zou je zo een kilo per week weg moeten kunnen werken.
Echter, 400kCal per dag meer verbranden, hoe doe je dat dan ? Het klinkt namelijk eenvoudig, maar wat is dat in het dagelijkse leven, maak het eens tastbaar. Wel, dat is best veel werk, om eerlijk te zijn.
Wie met een stappenteller rond loopt, en eens aan het rekenen slaat, komt op waarden zoals dat 1 stap 0.057kCal is. Een beetje doorstapper doet stappen van 0.85855meter per keer.
Wanneer we aldus 400kCal meer moeten gaan verbranden, zullen we daarvoor 7.017,5 stappen moeten doen, en daarmee een afstand afleggen van 6Km. Dat is zo’n anderhalf uur lopen, voor de doorloper dan, en bijna niet vol te houden als je dat in één keer wilt doen.
Deze waarden variëren natuurlijk van persoon tot persoon. Zo zet de ene grote stappen, de andere kleine, de ene loopt langzaam, de andere snel, etc. De waarden in dit voorbeeld zijn wel echte waarden, zoals voor de schrijver van dit stukje van toepassing is.
Wanneer je zo’n end gelopen hebt (verdeel het over de dag), heb je best trek. Maar dan komt de volgende catch : minder kCalorieen eten dan je normaal doet, en wel 600kCal(!). Gelukkig blijkt dat wat eenvoudiger te zijn.
Een aantal malen heb ik een handje pinda’s gepakt, en die gewoon op de weegschaal gelegd. Daaruit bleek dat de buit per graai meestal 17gram was. Dat is dus de modus, het meest voorkomende getal, dat is iets anders als het gemiddelde, maar dat terzijde.
Zodra de verpakking erbij gehaald wordt, staat daar dat er per 100 gram 615kCal zijn.
1 gram pinda’s is dus 6.15kCal, 17 gram dus 104.55kCal(!), we ronden dit even af naar 100kCal.
Dat is dus op een avondje eenvoudigweg 6 keer minder graaien, en dan zijn die 600kCal minder per dag al geregeld. Beter natuurlijk 100% minder graaien, maar goed, het is maar een voorbeeld.
Het kan ook een boterham met kaas en een beker melk minder zijn, bijvoorbeeld.
Bij elkaar opgeteld, kom je dus met 6km lopen per dag en (in voorbeeld) wat minder tv-snoep wel aan de 1000kCal minder per dag. Aangezien het geen vaste waarden zijn kan je natuurlijk wat schuiven, bijvoorbeeld 300kCal minder door meer te bewegen, en 700kCal door minder te eten.
Nu is het aanlokkelijk om te zeggen: ‘goh, dat met eten minderen, is toch lucratiever dan dat met bewegen, want het bewegen brengt eigenlijk niet zo veel op.’
En ja, zo kan het op het eerste gezicht lijken. Alleen door meer te bewegen, en zo je spieren aan het werk te zetten, gaan die spieren getraind worden, gaan en blijven ze vet makkelijker afbreken, en kan je ook eens zondigen zonder gelijk je behaalde resultaat op het spel te zetten.
Kijk, en dat is natuurlijk ook mooi.
Conclusie:
Afvallen door alleen minder of anders (bewuster) te eten lijkt op de korte termijn het meeste effect te hebben, maar voor een blijvend en beter resultaat blijft beweging toch zeer belangrijk, zo niet het geheim van afvallen en op gewicht blijven.