We told you…
In een eerder bericht over de effecten van cafeïne in koffie, thee, sport en energy drankjes op het lichaam, en dan met name over het mede daardoor mogelijk ontstaan en vormen van een ‘bierbuik’, schreven we al iets over het stress hormoon cortisol.
Dat is lekker man!
Nu is zo’n kop koffie om maar wat te noemen, en in wat minder mate thee maar in meerdere mate sport en energy drinks, in een behoorlijk aantal gevallen behoorlijk verslavend. Dit gaat zowel om de gewoonte verslaving van (bijvoorbeeld) een kop koffie naast je toetsenbord hebben terwijl je aan het werk bent, als om de ingrediënten die er in zitten.
Toegevoegde stoffen
Toegegeven, als je je koffiebonen zelf maalt en koffie verser dan vers uit een espresso machine haalt, weet je zeker dat je met een behoorlijk puur product zit zonder toegevoegde middelen zoals bij sigaretten het geval is, die er om bekend staan gelardeerd te zijn met extra (vooral verslavende) stoffen. Of er ook extra stoffen toegevoegd zijn aan uw bakje Senseo of Nespresso pleur durf ik mij niet aan te wagen, informatie daarover en eventueel complottheorieën kunt u in de comments hieronder plempen.
1…2…3..
Feit is toch wel dat menig persoon na een eerste kopje koffie, toch makkelijk een tweede wegkapt. Geen probleem als je daarna ‘aan de slag‘ gaat, bijvoorbeeld in de tuin, fysiek inspannende arbeid of een lekker stukje gaat lopen of sporten, maar wel een probleem als je enige (kracht)inspanning eigenlijk het indrukken van toetsen op telefoon en toetsenbord is, om het maar oneerbiedig te zeggen.
Woehahaha
Welnu, wanneer we lachen treden er een aantal fysiologische veranderingen op.
Zo scheidt de hypofyse pijn verlichtende opiaten af. Ook de productie van immuuncellen wordt groter, en belangrijk in dit geval; de waarde van het hormoon cortisol daalt drastisch. Dat is dus goed nieuws bij een hoge cortisolspiegel in het algemeen en ook wanneer dus wat te veel cafeïne gedronken is. Bij de koffie pauze in de kantine maar wat vaker bij die humoristische collega gaan zitten dus.