5 fouten die voorkomen dat jouw buik afvalt

Visceraal vet. Wie al enige tijd bezig is met afvallen, en dan vooral rond het buikgebied, kent het verschil tussen visceraal vet en subcutaan vet. Dus in plaats van het zoveelste topic met uitvoerige uitleg, alleen even een kort geheugensteuntje:

  • Subcutaan vet is het vet wat tussen je huid en je buikspieren ligt, wat je beet kan pakken in een huidplooi en bijvoorbeeld voorkomt dan je sixpack zichtbaar is.
  • Visceraal vet is het vet wat onder je buikspieren en rondom je organen ligt, en bij een ‘teveel’ zorgt voor een behoorlijk bolle buik, en dat is wel het minste, diabetes type 2 is er ook mee gerelateerd.

Jammer genoeg kan je vet niet  ‘targetten’, met andere woorden, je kan niet zeggen ‘ik ga het vet rond mijn bovenbenen aanpakken‘ of  ‘ik ga het vet rond mijn buikstreek aanpakken‘. Doorgaans slaat je lichaam het vet het liefst op rond je middel, in de buurt van de vitale organen die het kunnen gebruiken wanneer ze het nodig hebben.

Wáár het precies opgeslagen gaat worden is niet alleen deels genetisch bepaald, maar ook wát je eet bepaalt min of meer waar het opgespaard gaat worden.
Sla je veel vet op rond je buikgebied, zowel visceraal als subcutaan? Dan zijn de volgende 5 aandachtspunten voor jou.

1: Je eet mogelijk niet genoeg gezonde vetten.
Ja, die komt even binnen, zit je zo vetvrij mogelijk te eten, krijg je te horen dat je ‘om vet te verbranden, ook vet moet eten‘.

Sleutelwoord is natuurlijk wel het woord ‘gezonde’. Diëten met veel verzadigd vet activeren de genen die verantwoordelijk zijn voor de opslag van vet in de buikstreek.

Onverzadigde vetten moet je hebben dus, en we hebben het dan over meervoudig-onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren. Om hiervan voldoende binnen te krijgen, wordt geadviseerd om 2 keer per week vette vis zoals zalm, tonijn of makreel te eten.

2: AntiOxidanten, eet je daar wel genoeg van?
Het is woordtechnisch even slikken, hoe kan iets van -anti- is, goed zijn? Antioxidanten zijn het echter wel, en je vindt ze voornamelijk in groenten en fruit als wel in groene thee. Antioxidaten zijn uitstekend tegen ontstekingen in het lichaam. En ontstekingen in het lichaam zorgen er voor dat het lichaam vet makkelijker rond je buik gaat opslaan.

3: Je ontbijt of lunch is te weinig.
Alsjeblieft, knallen we je eerst de ‘om vet te verbranden moet je vet eten‘ om de oren, gaan we nu zeggen dat je ook nog te weinig eet!

Echter, als je je inname verdeelt over meerdere kleine maaltijden per dag is de kans om buikvet te krijgen een stuk minder. Eet je ‘s-avonds een grote maaltijd, dan zal deze een grotere impact hebben dan wanneer je dezelfde maaltijd ‘s-middags gegeten zou hebben. ‘S-avonds zijn je lichaamscellen beter bestand zijn tegen insuline, en nemen dus minder op. Lagere insulinewaardes zorgen voor minder buikvet.

Verdeel je maaltijden goed over de dag, voor een zo gelijkmatig mogelijk insuline niveau. 3 maaltijden per dag zijn prima zolang je de portiegrootte goed afstemt, maar 5 of 6 kleinere eetmoment mogen ook en zijn vaak makkelijker te portioneren.

4: Alcohol, je drinkt misschien nét iets te veel
Vrijwel iedereen lust een glaasje op zijn tijd, en het ene glaasje nodigt soms het andere glaasje uit.
Alcohol is eigenlijk gif voor het lichaam, en op het moment dat alcohol wordt waargenomen, legt de lever zich volledig toe op het afbreken van die alcohol. Daartoe zal het gehele spijsverteringsproces(!) stil gelegd worden zodat de lever zich vol kan inzetten op de afbraak van het gif.
Zodra de lever weer toekomt aan waar die mee bezig was vóórdat de alarmbellen afging, zal het resultaat van de voortgezette spijsvertering worden opgeslagen als buikvet.

Mag je dan helemaal geen alcohol? Welnu, menig niet-drinker heeft meer buikvet dan mensen die wél af en toe een glaasje leegdrinken. Let wel, ‘af en toe‘ en ‘een glaasje‘, dus niet de hele fles of 4~6 glazen! Het agendum ‘drink met mate‘ is hier van toepassing, niet te verwarren met ‘drink met je mate‘ want dan wil het nog wel eens oplopen.

5: Koolhydraten.
Je hebt koolhydraten en je hebt koolhydraten, ofwel de ene is de andere niet.

Geraffineerde koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel pieken, en een gelijkmatig niveau is juist aan te bevelen. Vervang deze geraffineerde(bewerkte) koolhydraten door koolhydraten zoals in fruit, volkorenproducten en groenten, en je geeft buikvet het nakijken.

‘De dikmaker’  is niet zozeer vet, maar suiker! Dat is ook waarom diëten met allerlei ‘vetarme‘ producten zo vaak mislukken; om de smaak te behouden heeft de fabrikant vaak vervolgens suikers toegevoegd….
Suikerrijk voedsel laat de pancreas meer insuline aanmaken, wat zorgt voor vetopslag in de buikstreek, ongeacht(!) of je hier genetische aanleg voor hebt of niet. Daarbij zorgt suikerrijk voedsel ook voor een toename van het stresshormoon cortisol, waarvan al bekend is dat het vetopslag bevordert.

Nog een tip: probeer vezelrijk te eten, zo’n 30 tot 50 gram per dag is het advies.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *